Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Spor ayakkabılar zaman içinde kullanıma bağlı olarak kirlenebilir. ayakkabın uzun süre kullanılması, temiz olmayan alanlarda giyilmesi veya açık renkli olması kirlenmelere neden olabilir. Ayakkabıların zaman içinde fazla yıpranmasını engellemek ve en üst düzeyde performans göstermelerini sağlamak için, temizlik de dahil olmak üzere bazı uygun bakım önerileri vardır.

Spor ayakkabıları temizlemek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler:

Kuru fırça kullanmak: Kuru, yumuşak kıllı bir ayakkabı fırçası kullanarak dış taban, orta taban ve sayadaki kirler temizlenebilir. Ayakkabı fırçası yoksa eski bir diş fırçası da yeterli olabilir. 

Hafif bir temizleme solüsyonu kullanmak: Ilık suyu az miktarda hafif çamaşır deterjanı ile karıştırarak temizleme için yeterli olacak bir karışım elde edilebilir. 

Ayakkabıların çamaşır makinesine atmak: Bu yöntem çoğu ayakkabıda önerilmese bile kanvas, bez ayakkabılar ve beyaz spor ayakkabılar nasıl temizlenir sorusuna cevap olarak çamaşır makineleri önerilebilir.

Kirlenir kirlenmez temizlemek:  Ayakkabıları uzun süre sağlıklı kullanabilmek için en iyi yöntem için spor ayakkabılarınızı kirlenir kirlenmez temizleyin.

Spor Ayakkabı Neden Koku Yapar?

Ayakkabının dış yüzeyinin temizlenmesi temizlik için yeterli değil. Ayakkabının iç kısmının bakımının yapılması dış kısmı kadar önemlidir ve bunun ihmal edilmesi ayak sağlığınızını bozacak mantar gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Spor ayakkabı nasıl temizlenir sorusuna verilen cevaplar aslında ayakkabıların koku yapmasına da engel olmayı sağlayabilir. Temiz tutulmuş bir spor ayakkabı genellikle koku yapmayacaktır.

Gün sonunda spor ayakkabı ayaktan çıktığında rahatsız edici bir koku alınıyorsa bununla ilgili tedbirler hemen alınmalıdır.

Spor ayakkabıların koku yapma sebebi, ayaklar yeteri kadar hava almadığı için vücut sıcaklığı sebebiyle terleme olması ve buna bağlı olarak bakterilerin oluşmasıdır. Bu sorunun çözümü; ayağın hava alacağı yani hava geçirgenliği yüksek fileli veya doğal deriden üretilmiş spor ayakkabılar tercih etmektir. Bir diğer önemli konu ise gün sonunda ayakkabının içerisinde bulunan nemin havalandırılarak alınmasıdır.

 

  • Ayakkabıları içine temiz mutfak kağıdı veya gazete koyabilirsiniz. Küf oluşumunu önlemek için kağıdın sık sık değiştirilmesi gerekebilir.

  • Kışın ayakkabıları ısıtıcıların yanına koyması nemin kaybolması için önemlidir. Ancak dikkatli olunması gerekir. Ayakkabıların asla ısıtıcının üzerine konulmaması gerekir. Bu durum ayakkabının deforme olmasına neden olabilir.

Spor Ayakkabı Evde Nasıl Temizlenir?

 

Spor ayakkabıların dış kısmında oluşan ve çabuk yıpranmalarına, eski görünmelerine neden olan kirleri temizlemek için evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Özellikle beyaz bez spor ayakkabı nasıl temizlenir gibi bir sorun söz konusu olduğunda ayakkabıların evde nasıl temizleneceği daha önemli bir konu haline gelmektedir.

Evde spor ayakkabı temizliği için ihtiyaç duyulacak malzemeler:

sert kıllı fırça

pamuklu bir bez

temizleme köpüğü

renksiz deterjan

 

İlk adım kaba temizliktir. Spor ayakkabının bağcıkları çıkarıldıktan sonra, ayakkabı yüzeyinde bulunan çamur gibi kaba kirleri sert kıllı bir fırça ile çıkarabilirsiniz. Sert kıllı fırça ile sonra kalan kirli alanları fırçalamaya devam edebilirsiniz. Sonraki adım tabanların temizlenmesidir. Hafif solüsyonu yumuşak kıllı bir fırçaya uygulayın ve dış taban ile orta tabanı fırçalayın. Yumuşak bir bezle temizlenen tabanı kurulayın. Üst kısımları temizlemek için yumuşak solüsyon ve yumuşak kıllı bir fırça veya yumuşak bir bez kullanın. Ardından, mümkün olduğunca fazla sabunlu nemi ve kiri kurutmak ve kaldırmak için kuru bir mikrofiber havlu veya yumuşak bir bez kullanın. Gerekirse bu işlemleri tekrarlayın. Daha sonra ayakkabıyı oda sıcaklığında kuruması için bırakabilirsiniz.

 

Spor Ayakkabı Hangi Deterjanla Yıkanır?

Spor ayakkabıların temizlenmesi söz konusu olduğunda özel deterjanlar bulmak mümkün değildir. Spor ayakkabılar için deterjanlar değil özel temizleme köpükleri ve spreyleri bulunur. Özellikle sararan beyaz spor ayakkabı nasıl temizlenir sorusunun çözümü için özel temizleme köpükleri kullanılabilir. Temizleme köpükleri ve spreyleri evde spor ayakkabı temizliği için kolaylık sağlarlar. Spor ayakkabıları temizlemek için aşağıdaki deterjanlar bulunabilir:
-temizleme köpüğü
-temizleme spreyi
-temizleme solüsyonları
-ayakkabı beyazlatıcı
-kumaş temizleyiciler
-temizleyici hızlı mendiller

Spor Ayakkabı Lekeleri Nasıl Çıkar?

Spor ayakkabılar yapıları gereği klasik ayakkabılardan daha yumuşaktır ve çoğu normal deri değil tekstil ürünler kullanılarak üretilirler. Bu durum spor ayakkabıları klasik ayakkabılara göre daha çabuk lekelenmesine neden olur. Spor ayakkabılarda renk geçişlerini vermek ve görüntüyü sadeleştirmek için çoğunlukla beyaz renk kullanılır. Beyaz renk her üründe olduğu gibi ayakkabıda da çabuk kir gösteren ve sararmaya müsait bir yapıya sahiptir. Çoğu spor ayakkabının lekelerini muhtemelen evde sahip olunan temizleyicilerle elle temizlemek mümkündür. Bir kase suya az miktarda çamaşır deterjanı veya bulaşık deterjanı eklenir ve solüsyon ayakkabıya küçük bir fırça kullanılarak sürülür. Yeterince temiz oldukları düşünüldüğünde, temiz bir bez veya kağıt havluyla kurulamak gerekir. Özellikle beyaz spor ayakkabılarını temizleniyorsa, solüsyona biraz kabartma tozu da eklemek daha fazla işe yarayabilir.

Beyaz Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz spor ayakkabılar kullanılması güzel olsa da temizlenmesi ve bakımı zor olan ayakkabılardır. Beyaz spor ayakkabıların temizliği ayakkabıyı oluşturan derinin türüne göre değişmektedir.

Deri, diğer bazı kumaşlar kadar su emmediği için temizlenmesi daha kolay malzemelerden biridir. Bir kağıt havluyu ıslatılır, fazla suyu sıkılır ve ardından ayakkabının dışını nazikçe silinir. Bu, ayakkabının farklı kısımlarına takılan büyük kir parçalarının çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Bu adımı tamamladıktan sonra ayakkabı 10 dakika kurumaya bırakılır. Kanvas veya bez ayakkabıları temizlemek deri beyaz ayakkabıları temizlemek kadar kolay olmayabilir.

 

Bez Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Bez veya kanvas ayakkabılardan kiri çıkarmak normal deri ayakkabılara göre daha zordur. Kumaş görünümü nedeniyle kir, toz ve leke deriye göre daha çok kanvas yapıya yapışır. Beyaz kanvas ayakkabıları kabartma tozu ve beyaz sirke ile temizleyebilirsiniz. Bir yemek kaşığı karbonat, iki yemek kaşığı beyaz sirke ve bir bardak ılık su ile karıştırılır. Bir bez veya temiz diş fırçasıyla bu karışımı ayakkabıyı temizlemek için kullanabilirsiniz.

Eğer ayakkabının tabanında bir sorun olmayacağı düşünülüyorsa bez ayakkabılar çamaşır makinesinde de yıkanabilir ve temizlenebilir.

Daha detaylı bilgi için bez ayakkabı temizleme makalesini okuya bilirsiniz.

Spor Ayakkabı Tabanı Nasıl Temizlenir?

Zaman zaman spor ayakkabılarınızın iç tabanlarını ve dış tabanın görünen kısımlarını da temizlemeniz gerekebilir. Bunu yapmak için, iç tabanlıklar çıkarılmalı, nemli yumuşak bir bezle ve temizleme solüsyonuyla silinmelidir. Aynı temizleme adımlarını ayakkabınızın dışı için kullanılabilir. İç tabanlıklar tekrar ayakkabıya konulmadan önce tamamen kuruduklarından emin olunmalıdır. İç tabanlıkların temizlenmeyeceği düşünülüyorsa spor ayakkabı satılan mağazalardan tabanlık alıanbilir.

Ayakkabının dış tabanındaki kirler ve sararmalar için farklı yöntemler vardır. Eğer ayakkabıda kullanılan dış taban sararmalar için elverişliyse hiçbir şekilde tekrar beyazlatılamaz. Eğer tabanın üzerindeki sararma kir kaynaklıysa taban, kolaylıkla tekrar beyazlayabilir.

 

Spor Ayakkabı Tabanı Nasıl Beyazlatılır?

Ayakkabının tabanında yapışkan kirler ve maddeler varsa, düzenli temizlik bu maddelerden kurtulmak için yeterli olmayabilir. Zamanla yapışan kirler ayakkabının tabanının sararmasına neden olabilir. 

Kauçuk tabanları temizlemek için kabartma tozu ve alkol karışımına batırılmış bir diş fırçası kullanmanız yeterlidir. Bu temizleme yöntemi biraz kol gücü gerektirebilir, ancak çok geçmeden tabanlarınız beyaza dönecektir. İnatçı lekeler varsa, ayakkabılarınızı sadece tabanları su altında kalacak şekilde su dolu bir kaba batırmayı deneyebilirsiniz.

Süet Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Süet spor ayakkabıları zamanla tozlar ve havadan kaynaklanan durumlar kirletebilir. Bu gibi durumlarda çoğunlukla süet fırçası kullanmak işe yarayacaktır. Çoğu zaman, kiri çıkarmak için gereken tek şey kapsamlı bir fırçalamadır, ancak ayakkabı çok kirli görünüyorsa, biraz daha ileri temizlik gerekebilir. Süet üzerindeki leke kuruysa, bir kurşun kalem silgisi ile küçük dairesel hareketler yaparak kuru leke çıkarılabilir. Leke hala çıkmıyorsa temiz, kuru bir beze biraz sirke dökülmeli ve hafifçe leke silinmelidir. Daha sonra süetin kuruması beklenmelidir. 

Daha detaylı bilgi almak isterseniz süet ayakkabı temizleme makalesini okuya bilisiniz.

Süet Spor Ayakkabı Islak Bezle Silinir mi?

Süet deri çok mecbur kalınmadığı sürece süet fırçası dışında hiçbir malzeme ile düzeltilmemeli ya da temizlenmemelidir.

Fazla nem süetin yapısını bozacağı gibi ıslak mendilde bulunan kimyaslın süetin görünümünü bozacağı bilinmelidir.

 

Keten Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Keten spor ayakkabılar özellikle nefes alabilen yapıları sayesinde yaz aylarında çok tercih edilmektedir. Yazın her koşulda giyilebilmeleri keten spor ayakkabıları kirlenmeye daha açık hale getirebilir. Keten yapısı gereği oldukça hassas bir malzemedir. Keten spor ayakkabılar temizlenirken kesinlikle kimyasal maddeler kullanılmaması gerekir. Keten kumaşın benzersiz özelliklerinden biri, esnekliğin eksikliğidir. Bu sertlik, ayakkabının şeklini korumasına izin verse de temizlemeyi zorlaştırır. Temizlemek için uygulanacak fazla nem, ketenin sertliğini kaybetmesine neden olur. Bu nedenle keten spor ayakkabılar nemli bezlerle değil kuru fırçalarla temizlenmelidir.

Keten Spor Ayakkabı

Keten Spor Ayakkabı Yıkanır mı?

Keten yapısı gereği nemi sevmeyen bir özellik gösterir. Keten kullanılarak üretilmiş bir spor ayakkabının yıkanması o ayakkabının bir daha kullanılmaması demektir. Keten fazla neme ve suya maruz kaldığı anda eski dokusunu ve sert yapısını kaybedecektir. Keten ayakkabı yıkanırsa eski şeklini kaybedecektir.

 

 

 

 

  • Önce bağcıkları çıkarın. Dantel delikleri çok kirliyse pamuklu çubukla temizleyin.

  • Ayakkabıları ıslatmadan önce kuru bir fırça kullanarak gevşek kirleri çıkarmak iyi bir fikirdir.

  • Spor ayakkabılarınız herhangi bir yağ ile lekelendiyse, deterjan yerine yumuşak bir şampuan kullanın.

  • Bu yöntemi asla süette kullanmayın. Diğer spor ayakkabıların çoğu için iyi olmalı, ancak emin olmak için bakım etiketine bakın.

 Beyaz Spor Ayakkabı

 

Tabanlıklarımı nasıl temizlerim? Ayakkabı kokusunu nasıl azaltırım?

Ya ayakkabılarım temizledikten sonra hala kirliyse?

Yukarıdaki temizleme adımlarını izlediyseniz ve tekrar ettiyseniz, belki ayakkabılarınız sahada çok fazla geziye, sahada yarıklara veya pistin etrafında tur atmaya dayanmış olabilir. Yeni bir çift spor ayakkabı almanın zamanı gelmiş olabilir.

Etiketler: Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Haziran 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR