rayzer

Rok Ayakkabı Modelleri

Ayakkabıda Tercihinizi Roktan Yana Kullanın!

Ayakkabı; insanlık tarihinin en başından beri her zaman bir ihtiyaçtı. Günümüzle eski dönem arasındaki tek fark ayakkabının rolüyle ilgili oldu. Eskiden bir ayakkabı giymek sadece ihtiyacın karşılanmasıydı. Oysa şimdi ayakkabılar, insanlar için çoğunlukla bir statü göstergesi olarak konumlandırılıyor. Bununla birlikte ayakkabı seçiminin aynı zamanda kişinin karakterini ortaya koyuş biçimiyle de yakından ilgili olduğu düşünülüyor. Kimi şıklığını ve prezentabl tarzını yansıtması için klasik ayakkabıları sıklıkla tercih ederken, kimileri de rahatlığını her alanda sürdürmek için rahat ayakkabıları tercih ediyor. Rahat erkek ayakkabı kullanarak gününü daha sportif ve rahat geçirmeyi tercih eden kişilerinse aklına ilk gelen Rok ayakkabılar oluyor.

Rok Ayakkabı Nedir?

Ayakkabılar isimlerini genellikle üretildikleri sırada belli bir modele göre yapılırken alırlar. Bir ayakkabının modeli belirlenirken ayağın sağlığı, ayakkabının kullanılacağı ortamın ve iklimin şartları göz önüne alınır. Günümüzde çoğu marka modellerini belirlerken sadece iklim ve ortam şartlarını değil, müşterilerinin ayakkabıdan beklentisini de karşılamaya çalışır. Tüm dünyada ve Türkiye’de bilinen, üretimi süreklilik arz eden ve herkesçe kabul görmüş belli başlı ayakkabı modelleri vardır. Rahatlığı herkesçe bilinen ve dünyanın her yerinde üretilen ayakkabılardan biri de Türkiye’de Rok olarak adlandırılan modeldir. Rok ayakkabılar, ayakkabı kullanıcılarının farklı isimlendirmelerine göre rok, Rok ya da roc olarak yazılabilir. Kullanımı, kesimi, dikimi yani yapımı diğer ayakkabılardan büyük ölçüde farklılık gösteren roc ayakkabı için daha fazla bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Rok Deri Ayakkabı Nasıl Üretilir?

Rok ayakkabı erkek ve ortopedik ayakkabı kullanıcılarının en çok tercih ettiği modellerden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesini sağlayan şey ise bu ayakkabıların oldukça rahat olmasıdır. Bu rahatlığı veren ayakkabının tamamen astarsız olarak üretilmesidir. Rok model ayakkabılar astarsız olarak bilinen ayakkabı modellerindendir. Rok ayakkabıların tamamen deriden üretilmesi ve ayakkabının taban kısmına astar konulmaması bu ayakkabılara esneklik kazandırır. Bu tür ayakkabılarda, ayakkabı tabanına ayrı bir astar konulması yerine, ayakkabın üstünde yer alan derinin tabana kadar devam etmesi sağlanır. Böylece ayak çevresinde tamamen doğal bir malzemenin çember oluşturması sağlanır. Esnek ve tamamen doğal olan deri, ayak hareketine paralel olarak genişler. Böylece Rok ayakkabılar, ayağın daha serbest bir şekilde hareketini desteklemiş olur. Diğer modellerde ise deri, tabana kadar olan kısımda kesilerek tabanla birleştirilir. Ayak tabanına ise farklı malzemelerden oluşmuş astarlar eklenir. Rok ayakkabılarda bazen isteğe bağlı olarak astar da kullanılabilir. Ancak bu astarlar genellikle dekoratif amaçlıdır ve taban kısmında yer almazlar. Rok tipi ayakkabılarda dekoratif amaçlı olarak kullanılan diğer bir öge de saraç dikişidir. Saraç dikişi dekoratif amaçlı olarak kullandığı gibi fonksiyonel olarak da kullanılır. Ayakkabının üst kısmında yer alan ve genellikle rok ayakkabıların görüntüsüyle uyumu tartışmasız olan saraç dikişleri elde ya da makinede yapılabilir. Ancak elde yapılan dikişler ayakkabı kullanıcıları için ayrıca bir değer taşır.

Roc Ayakkabı Neden Bu Kadar Popüler?

 

Roc ayakkabı erkeklerin özellikle yazın tercih edebileceği, rahat, astarsız ve hafif bir ayakkabıdır. Bu ayakkabılar için Kızılderililerin giydiği ya da Anadolu’da giyilen tabanı doğal deriden çarıkların yenilenmiş ve günümüze uyarlanmış hali denebilir. Saraç dikişleriyle ve konforlu bir ayakkabı deneyimi sunmasıyla özellikle günlük kullanımı oldukça uyumlu olması çok tercih edilmesinde önemli faktörlerdir. Rahat ayakkabılar kategorisinde akla gelen ilk ayakkabılar roklardır. Ayağın nefes almasını sağlayabilen ve ayak hareketine uyumlu olan bu ayakkabılarda seçilen taban, ayakkabının günlük ya da klasik görüntüsünün belirlenmesini sağlar.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR