Topuklu Ayakkabının Hikayesi

Topuklu Ayakkabının Hikayesi
Topuklu ayakkabı dünyamıza milattan önce tam olarak bilinmeyen bir zamanda  girdi. Ahşap ve mantar kullanılarak hazırlanan platform tabanın o zamanlar amacı kadınların zarafetini yüceltmek değildi. Günümüzde kadınların sembolü olan ayakkabı o zamanlar erkekler tarafından kullanılan, gündelik yaşamlarını kolaylaştıran bir araçtı. Topuk özelliği bir bölgede kasaplar tarafından zeminde bulunan istenmeyen maddelerden yüksekte kalmak için kullanılırken, başka bir bölgede erkekler kalın tabanlı ayakkabıdan ata bindiklerinde ayaklarının daha iyi tutunması için destek alıyordu.

Kadınların şıklığının bir göstergesi olan, modanın olmazsa olmazı haline gelen, bir çok kadının vazgeçemediği topuklu ayakkabının doğuş tarihi 1533 yılına rastlıyor. Bir rivayete göre topuklu ayakkabı modasını başlatan kişi ise sanatıyla tanıdığımız Leonardo da Vinci.  Sanatçı Floransa’nın ünlü ailelerinden birinin kızı olan Cetherine’e düğün gecesi için bir fikir vermiştir sadece. Ufak tefek yapısından şikayetçi olan bu yüzden düğününün yeterince görkemli olmayacağına inanan Cetherine, bu üzüntüsüne çare ararken sanatçının fikrini değerlendirmiş ve topuklu ayakkabı sipariş edilmiştir. Cetherine için üretilen özel kalın tabanlı ayakkabılar sayesinde, bir moda akımı başlamış o gece sonrasında birçok kadın tarafından bu moda taklit edilmiştir. 

chopinesBoy uzatmak için giyilen ilk topuklu ayakkabıdan sonra 1600'lü yıllara takabül eden zamanlarda tüm avrupaya yayılan 60 cm'lik tabana sahip 'chopine' lerde topuklu ayakkabının tarihine adını yazdırdı. İsteğe göre tabanında süslemeler yapılan bu ahşap ayakkabılar, ancak soylular tarafından giyilebiliyordu. Bu ayakkabıyı giyen kişi yürüyemediğinden yanında her zaman iki yardımcı bulunmalıydı. 1700'lü yıllarda Fransa Kral'ı 14. Louis bir emirle, kendisinden daha yüksek topuklu ayakkabı giyilmesini yasakladı. 1700'lü yılların sonuna doğru ise; Napolyon'un eşitliğine göre artık kimse topuklu ayakkabı giymeyecekti. Zamanla unutulmaya başlanan topuklu ayakkabının moda dünyasına dönüşü dikiş makinasıyla oldu.

Şimdi her kadının dolabında yer tutan topuklu ayakkabının tarihi ile ilgili resmi bir bilgiye sahip olmasak bile, bu model zamanla çeşitlenen tasarım ve renkleriyle kadınların kalbini kazanmıştır. Günümüzde modanın rüzgarına kapılarak geldiği son aşamanın en kaliteli örnekleri için kadın ayakkabı kategorisine bekleriz. 
Etiketler: Topuklu Ayakkabının Hikayesi
Haziran 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR