Deri Cüzdan Nedir?

Cüzdan

Cüzdan, genellikle içine para, kredi kartları, kimlik ve kartvizit gibi nesnelerin konulduğu aksesuarlardır. Birçok malzemeden yapıldığı gibi en çok kullanılan çeşidi deri cüzdanlardır. Farklı boyutlardaki deri cüzdanlar cepte, çantada veya elde taşınabilir. Çanta kullanmak istemeyenler için birçok farklı modeli ile kişiye kolaylık sağlar.

Deri Cüzdanın Özellikleri Nelerdir?

Günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen deri cüzdanların özellikleri şunlardır:

  • Birçok farklı ebatta modeli vardır.

  • Geniş renk kategorisine sahiptir.

  • Farklı ortamlar için üretilmiş farklı tasarımları mevcuttur.

  • Deri olması sayesinde dayanıklılığı çok fazladır.

  • Yapısı kısa zamanda deforme olmaz.

Deri Cüzdanın Faydaları Nelerdir?

Deri cüzdanın faydaları şu şekildedir:

  • Hakiki deri ile tasarlanan cüzdanlar, uzun yıllar kullanıma sahiptir.

  • Çanta taşınmayacak durumlarda eşyaların sürekli kişinin yanında durmasını sağlar.

  • İçerdiği birçok model ile farklı kombinlerle uyumu kolaylaştırır.

  • Şık tasarımları ile birçok ortamda kullanılır.

 

Deri Cüzdan Ne İşe Yarar?

Temel eşyaların yanında bulundurulması konusunda en büyük yardımcı olan cüzdanlar, günlük hayatta büyük önem taşır. Farklı tasarımlarıyla her tarza hitap ederler.  Çoğu erkek, deri cüzdanı aksesuardan farklı olarak ihtiyacı olduğu için kullanır. Çanta kullanılamayacak durumlarda cüzdanlar en iyi kurtarıcıları olur. Yapılan kombine uygun seçilen cüzdan, tarzın yansıtılmasını sağlar. Farklı renk ve dokularda tasarlanması sayesinde her tarzda kıyafete uyum sağlar.  

Deri Cüzdan Nasıl Üretilir?

Tasarlanacağı modele göre deri cüzdanların bölümleri değişebilir. Yine aynı şekilde tasarlanacak olan modele bağlı olarak cüzdanın boyutu da değişiklik gösterebilir.  Bu nedenle ilk olarak cüzdanın modeline karar verilir. Ardından modele göre en ve boy ölçüleri alınır. Ana gövdenin ölçüsü alınırken gövdenin dış hatlarından başlanır. Ana gövde ölçüsünde esneme payı bırakılır ve mezura ile dik olacak şekilde boy ölçüsü alınır. Cüzdanın diğer kısımları ana gövdeye uygun olarak ölçülendirilir. Model mukavvası üzerine ölçülere uygun olarak model çizilir ve mukavva kesilir. Mukavvayı keserken milimetrik hataların olmamasına dikkat edilir. Daha sonra alınan ölçülerin kalıbı çıkartılır. Kalıp çıkarmaya ana gövdeden başlanır ve dış deri kalıplanır. Ardından kartlık kısmını oluşturacak parçalar birbirine yapıştırılır. Daha sonra kenarlarına dikiş atılacak delikler açılır. Açılan deliklerden deriye uygun renkte ip seçilerek dikilmeye başlanır. Özel bir makine ile kenarlarındaki pürüzlükler giderilir. Son olarak kenar parlatma sıvısı kullanılarak işlem bitirilir.

Deri Cüzdan Üretiminde Ne Tür Deriler Kullanılır?

Deri cüzdan yapımında birçok farklı deri türü kullanılır. Bunlardan biri süet deridir. Süet deri, yumuşak ve kadife dokuludur. Farklı renk seçenekleri bulunur. Napa deriler, diri ve tok bir yapıya sahiptir. Diğer deri türlerine oranla suya daha dayanıklıdır. Florantik deriler, derinin sırça kısmının zımparalanması sonucu boyayla kapatılarak elde edilir. Cüzdan yapımında sıkça kullanılan deri modellerinden biridir. Vejetal deri, bitkisel taninler ile işlenerek meydana gelir. Üzeri boya ile renklendirilir. Çanta ve cüzdan yapımında sıklıkla kullanılır. Astarlık deriler, derinin farklı yöntemlerle tabakalanması sonucu elde edilir. Diğer deri türlerine oranla kalitesi daha düşük ve ucuzdur. Genellikle dış yüzey olarak kullanılmaz ve iç kısımlar için kullanılır. Suni deriler, deri görünümü sağlamak için kimyasal yollarla üretilmiş derilerdir. Cüzdan yapımında kullanılan bir başka türdür. Crazy deriler ise ince bir yapıya sahiptir ve cüzdan yapımında sıklıkla kullanılır. Sert yapıdan oluşmayan deriler cüzdan yapımı için en uygun derilerdir.

Deri Cüzdanın Hakiki Deri Cüzdan Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Gerçek derinin anlaşılmasının birçok yolu vardır. Gerçek derinin yapısı esnektir. Deri cüzdanın gerçek deriden yapıldığını anlamak için yapılacak işlemlerden birisi eğilip büküldüğünde kat izi oluşup oluşmadığına bakmaktır. Katladıktan sonra geri düzeliyorsa bu gerçek deriden yapılmış demektir. Deri cüzdanın dokusuna bakıldığında doğal görünümlü gözeneklerin olması gerekir. Suni derinin her tarafı simetriktir, gözenekler yer almaz. Derinin yumuşak olması, onun gerçek deri olduğunu gösterir. Hakiki deri cüzdan alırken kokusuna bakmak da anlamanın bir başka yoludur. Gerçek derinin kendine özel bir kokusu vardır, fabrikadan çıkmış plastik bir koku taşımaz.

Deri Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Deri cüzdan kullanırken belli başlı noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Her modelin kendine özgü kullanım alanı vardır. Günlük kullanımlarda daha serbest bir model olan spor cüzdanlar kullanılır. Çanta taşımak istemeyenler küçük cüzdan modellerini tercih ederler. Klasik tarzda tasarlanmış deri cüzdanlarla ağırbaşlı bir duruş sergilenebilir veya ofiste kullanılabilir. Gidilecek mekâna göre model seçmek en doğru tercih olacaktır.

Deri Cüzdan Nasıl Temizlenir?

Kullanılan deri cüzdanlar, bir süre sonra kirlenebilir. Deri cüzdanın temizliğini yapmak için öncelikle cüzdan ıslak ise kurumaya bırakılmalıdır. Ardından nemli bir bez ile cüzdan silinmelidir. Kimyasal kullanmak derinin yapısını bozup dayanıklılığını azaltır, bu nedenle deri cüzdanlar kimyasallar ile temizlenmemelidir. Silindikten sonra oda sıcaklığında kurumaya bırakılmalıdır. Böylece basit bir işlemle deri cüzdanın bakımı tamamlanmış olur.

Deri Cüzdan Nasıl Muhafaza Edilir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deri cüzdanı muhafaza etmenin birçok yöntemi vardır. Bunlardan ilki cüzdanda kesici veya delici alet bulundurmamaktır. Cüzdanda taşınan delici aletler cüzdanı yırtabilir ve aşındırabilir. Bu yüzden cüzdanda delici aletler bulundurulmamasına dikkat edilmelidir. Cüzdanı muhafaza etmenin bir başka yolu, deri cüzdanı temizlerken yumuşak fırça kullanmak gerektiğidir. Sert fırçalar derinin dayanıklılığını azaltır ve ömrünün kısa olmasına neden olur. Ayrıca deri cüzdanın bakımını kimyasal kullanmadan yapmak, cüzdanın uzun yıllar kullanılmasını sağlar. Cüzdanı güneş ışığından tutmak da onu muhafaza etmenin yollarından biridir. Güneş ışınları deriyle temas ettiğinde derinin renginde solmalar meydana gelir. Bu nedenle cüzdanı güneşten uzak tutmak gerekir. Son olarak genellikle erkekler cüzdanı arka ceplerinde taşırlar. Bu nedenle oturulduğunda cüzdan yamulabilir ve pantolonun rengini alabilir. Bu nedenle otururken cüzdanı çıkartarak bu sorunlar kolayca ortadan kaldırılır.

Hakiki Deri Cüzdan ve Suni Deri Cüzdan Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hakiki deri cüzdan ile suni deri cüzdan arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Suni deri fabrika yapımıdır ve yıpranması çabuk zaman alır. Hakiki deri ise el ile işlenir ve dayanıklıdır, uzun yıllar kullanıma sahiptir. 

  • Suni deri fabrikada işlenirken her tarafı simetriktir, homojen dağılmıştır. Hakiki deri ise orijinal olduğu için desenlerinde heterojenlik görülür.

  • Suni deri fabrikaya özel bir plastik kokusuna sahipken gerçek derinin kendine has bir kokusu vardır. 

  • Suni deride meydana gelen katlanma izleri uzun süreli kalırken gerçek deride katlanmadan bir müddet sonra deri gerçek haline geri döner.

Kombinlere Uygun Deri Cüzdan Seçimi Nasıl Yapılır?

Deri cüzdanlar taşıma kolaylığının yanı sıra aksesuar olarak da büyük öneme sahiptir. Bu nedenle yapılacak kombinde cüzdan seçimini doğru yapmak için bazı hususları göz önünde bulundurmak gerekir. Deri cüzdanın kemer ve ayakkabı ile uyumu tarzı yansıtan kriterlerden biridir. Eğer spor bir ayakkabı ve spor bir kombin yapılmışsa fermuarlı spor cüzdanlar kombine en uygun gidecek modellerdir. Takım elbise ile klasik bir görünüm verilmek isteniyorsa sade tasarımlı deri cüzdanlar en uygun tercih olacaktır. Yaz aylarında yapılacak kombinlerde daha sıcak renkler kullanılırken kış aylarında siyah ve kahve tonları ön plana çıkmaktadır. Bir davete giderken ise klas deri bir model kullanılabilir.

Deri Cüzdan Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Deri cüzdan alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Kullanılacak ortama uygun modelde cüzdan seçilmelidir.

  • Alınacak derinin gerçek deri olduğundan emin olunmalıdır.

  • İçine konulacak nesnelerin sığabileceği bir cüzdan alınmalıdır.

  • Giyilecek kıyafete uygun renk ve modelde seçilmelidir.

Deri Cüzdan Nereden Alınabilir?

Deri cüzdanlar birçok farklı modeli içinde barındırır. Bazı markalar maliyet kaygısıyla gerçek deri görünümünde suni deriler ile cüzdanlar üretir. Ancak gerçek deri ile yapılmış bir cüzdan almak için bu işle yıllarca uğraşmış yer ve markalardan alışveriş yapmak gerekmektedir. Kaliteli süreçlerden geçerek üretilmiş Nevzat Onay ürünlerinde tamamen deriden yapılmış hakiki deri cüzdanları bulmak mümkündür. Bazı deri cüzdan modelleri şunlardır:

Etiketler: Deri Cüzdan
Mayıs 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR