Hakiki Deri Çeşitleri Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Hakiki Deri Nedir,Nasıl Anlaşılır?

Hakiki deri çeşitleri, büyükbaş, küçükbaş ve egzotik hayvanlar kullanılarak üretilen deri çeşitleridir. Hakiki deri, üzerinden bulunan deridir ibaresi, sertifikası, eğer iyi bir gözlemci iseniz kokusu ve dokusu yardımıyla anlaşılabilmektedir.

Hakiki Deri Çeşitleri Nelerdir ?

Genel olarak hakiki deri çeşitleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir: 

  • (Top Grain) Üst Düzey-Birinci Sınıf Kalite Deri: Daha ince, daha yoğun bir şekilde lifler içeren, dayanıklılık sağlayan, deri olarak bilinen postun dış katmanını içerir. Kalınlığa bağlı olarak, koryum olarak bilinen daha lifli alt tabakanın bir kısmını da içerebilir. Birinci sınıf deri türleri şunları içerir:

    • Full-Grain ya da Sırçalı deri, yüzeyde herhangi bir çıkarılma olmaksızın tüm deri katmanını içerir.  Genellikle en kaliteli deri olarak kabul edilir. Mobilya ve ayakkabılar genellikle sırçalı deriden yapılır. Sırçalı deri tipik olarak çözülebilir bir anilin boyası ile bitirilir. Rusya derisi, sırçalı derinin bir şekli olarak bilinir.

    • Düzeltilmiş Grain deri, daha homojen bir görünüm oluşturmak için birtakım işlemlere tabi tutulmuş yüzeye sahiptir. Bu genellikle grain derideki kusurların parlatılması veya zımparalanmasını, ardından yüzeyin boyanmasını ve kabartılmasını içerir.

    • Nubuk, kadife benzeri bir yüzey oluşturan, grain derinin zımparalanmış veya parlatılmış üst düzey deridir.

Hayvan Türlerine Göre Hakiki Deri Çeşitleri Nedir?

Deri çeşitlerini şöyle sıralanabilir:

  1. Dana Derisi

  2. Koyun Derisi

  3. Kuzu Derisi

  4. Keçi Derisi

İşlemden Önceki Ham Haline Göre Gerçek Deri Çeşitleri Nelerdir?

Ham deri çeşitleri şunlardır:

  1. Full Grain / tüm tanecikli deri

  2. Top Grain / üst yüzeye yakın tanecikli deri

  3. Genuine Deri / Yarma Deri

  4.  Bonded / Salpa Deri  

 

 

Siyah Hakiki Deri

En Çok Tercih Edilen Deri Çeşitleri Nelerdir?

Deri seçimi, derinin kullanıldığı alana göre farklılıklar gösterebilir. Günümüzde deri, en çok ayakkabı yapımında kullanılmaktadır. Dolayısıyla da ayakkabı yapımında en çok tercih edilen deri çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Hayvanlardan elde edilen deri çeşitlerinden ayakkabı yapımı için en çok kullanılanları dane ve keçi derisidir.

  2. Derinin işlem görmeden önceki işlenmemiş haline göre çeşitlerinden full grain, top grain, yarma ve salpa deridir.

  3. Deri yüzeyine uygulanan işlemlere göre derinin çeşitlerinden genellikle antik grain deri, nubuk deri ve süet deridir.

Hakiki Derinin Özellikleri Nelerdir?

Yüksek kaliteli gerçek derilerle karıştırılan ya da aynı anlamlıymış gibi kullanılan hakiki derinin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bu deri eskidikçe yıpranmak yerine parlar ve güzelleşir.

  • Ne kadar çok kullanılırsa, o kadar iyi görünür ve hissedilir.

  • Son derece güçlü ve dayanıklıdır. Güçlü ve dayanıklı olmasına rağmen, son derece nefes alabilir özelliğe sahiptir.

Hakiki Deri Nasıl Anlaşılır?

Hakiki derinin kalitesinin ve gerçekliğinin anlaşılması için öncelikle deriye yakından bakılması gerekebilir.

Yüksek kalite deri, tabaklama işlemi sırasında zımparalanmamış deriyi ifade eder. Bu nedenle, deride zımpara izleri bulunup bulunmadığını yakından görmeniz, derinin kalitesini anlamanıza yardımcı olacaktır.. Tabakhaneler, hayvan tüylerini çıkarmak ve yara izleri, kıllar, deri benleri ve delikler gibi kusurları ayarlamak için devasa tamburlar kullanılmaktadır. 

Derinin esnek ve pürüzsüz mü yoksa sert ve daha katı mı olduğuna bakmak ikinci yöntemdir. Yüksek kalite inek derisi birinci sınıf deridir. Derinin neredeyse hiç kusur içermeyen, yani yara izi, ben veya herhangi bir delik olmayan kısmından yapılır. Zımparalanmasına gerek yoktur. Hayvanın alt kısmını kaplayan derinin kullanılması yaygındır. Tersine, düzeltilmiş bir deri daha sert, daha sert hissetmelidir, çünkü kullanılan deri daha fazla kusurla gelen daha ucuz bir deriden yapılmıştır.

Yüksek kaliteli deri, diğer deri türlerine göre daha maliyetlidir. Zanaatkarlar için bu derilerle çalışmak daha zordur ve üretimi daha pahalı hale getirir. Dolayısıyla bir ürünün ucuz olması deriyle ilgili şüphelenilmesine neden olmalıdır.

Hakiki Deri Ayakkabı Nasıl Anlaşılır?

Yüksek kalite deriden yapılmış hakiki deri ayakkabı ayağınıza göre şekillenmektedir ve bu özelliğinden dolayı deri ayakkabılar piyasadaki popülarite lerini korumaktadırlar. Gerçek deri ayakkabılar zamanla değişir. Yani katı şekillerini korumazlar. Bunun yerine kişinin ayağına göre şekillenir ve oturur.

Gerçek deri, tıpkı cildimiz gibi nemi emer. Deri ürüne bir damla su damlatın. Su kalırsa gerçek deri değil su emilirse, gerçektir. Genellikle, bir çift hakiki deri ayakkabı sahte çiftten daha ağırdır.

Hakiki Deri Mont Nasıl Anlaşılır?

Deri montların hakiki derimi yoksa suni deriden mi yapıldığını anlamak için aşağıda yer alan adımları izlemelisiniz.

 

  1. Deriyi eğip bükmelisiniz, bükülen alanlarda renk değişiyorsa kesinlikle gerçek deridir. Suni deri sert ve pürüzsüz olması sebebiyle renk değiştirmez

  2. Doğal deri su geçirgendir, deri montun üzerine damlatacağınız bir kaç damla su deri tarafından emilirse gerçek deridir. Suni deri suyu geçirmez

  3. Hakiki deri mont, suni deriden yapılmış monta göre çok daha pahalıdır.

Hakiki Deri Nasıl Temizlenir?

Deri üzerindeki genel kir birikimi ile uğraşırken, fazla kalıntıları temizlemek için yumuşak bir ayakkabı fırçası kullanmanız gerekebilir. Kuru kirleri temizlemek için yeterli baskı uygulayarak, dairesel hareketlerle ayakkabılarınızı fırçalamanız ayakkabınız üzerindeki kirleri temizleyecektir. Pürüzlü deriler, noktalı desenlere karşı çok fazla kuvvet deriye zarar verebileceğinden ve ayakkabınızın ömrünü kısaltabileceğinden dolayı, fırçalama basıncınıza dikkat etmeniz önerilmektedir..

Nemli, temiz bir bez ve yumuşak bir sabun (veya belirli bir deri temizleyici) kullanarak deri nazikçe ovalanmalıdır. Yine, derinin damarına karşı değil, damarla birlikte dairesel bir hareketle işlem gerçekleşmelidir. Başka bir temiz, nemli bez kullanarak kalan sabun ve nem silinmelidir. Bu işlemden sonra ayakkabıların doğrudan güneş ışığında değil, serin ve kuru bir yerde kurumasına izin verilmelidir.

Hakiki Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Hakiki deri ayakkabının temizleme işlemini, derinin üzerinde bulunan kaba kirleri kıl fırça yardımıyla temizleyerek işleme başlamak gerekir. Kaba kirler derinin üzerinden arındırılma işleminden sonra pamuklu yumuşak bezle ayakkabıyı silme işlemi gerçekleştirilir. Eğer derinin üzerinde kuruma veya renk solması var ise önce ayakkabı bakım kremiyle derinin üzeri yumuşatılır sonrasında ise az miktarda ayakkabı boyası uygulandıktan sonra yine fırça yardımıyla parlatma işlemi gerçekleştirilir 

Hakiki Deri ve Suni Deri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doğal ve yapay her malzemede farklar olduğu gibi gerçek ve suni deriler arasında da bazı farklar vardır. Suni deri, poliüretan deri veya PU deri olarak da bilinir. Termoplastik polimerden üretilmiş suni deridir. Hakiki deri ve suni deri arasındaki farklar aşağıda yer alan bilgilerle özetlenebilir:

  • Suni deri neredeyse plastik gibi pürüzsüzdür. Gerçek deri yumuşak ve esnek hissettirir ancak aynı zamanda grenli bir yapıya sahip olacaktır.

  • Suni deriler genellikle gerilemezler ancak gerçek deri gerilebilir. 

  • Hakiki deriden yapılan ürünler sıcaklık hissi verir, suni deri ise serinlik hissi uyandırır.


 

Hakiki Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Hakiki deri ayakkabıları temizlemek ve bu ayakkabıların esnek kalmasını sağlamak için genel bir temizlik ve bakım rutini geliştirilebilir. Deri ayakkabılar için tipik bir evde temizleme rutini şunları içerebilir:

 

  1. TEMİZLİK:  Deri ayakkabılardaki kiri temizlemek için bir deri temizleme ürünü kullanılmalıdır.
    Haftada bir kez tamamen temizlik veya gerektiğinde bir derinlemesine temizlik gerekebilir.
  1. YENİLEME: Temizliğin ardından, kaybolan canlı görünümü yenilemek için bir deri bakım kremi uygulanmalıdır. Bu işlem ayda bir veya iki kez olabilir.
  1. PARLATMA: Yenileme işlemi ardından, ayakkabıları canlandırmak için cilalamak gerekir. Eski rengi ve parlaklığı geri getirmek için bu işlem haftada bir yapılmalıdır.

 

Hakiki Deri Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hakiki deri ayakkabılar tercih ederken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bu durumları aşağıdaki gibi sırayalabiliriz:

Ayakkabılar ayağınızın şekline uygun olmalı. Sonuç olarak, yeni bir ayakkabı, uzunluk ve genişlik açısından ayağınıza tam olarak uymalıdır. 

Ayakkabılar, mümkün olduğunca yumuşak deriden yapılmalı ve ayaklarınıza üç boyutta da yeterli alan sağlamalıdır: yükseklik, genişlik ve uzunluk. Bir ayakkabı sürtünmeye başlar başlamaz, onun sizin için doğru ayakkabı olmadığını anlayabilirsiniz.

Ölçü ve genişlik doğru olduğunda, dikkati derinin yumuşaklığına ve esnek bir ayakkabı tabanına çevirmeliyiz. Esnek, bükülebilme yeteneği anlamına gelir. Pek çok insan tabanın esnekliği ile iç dolgunun yumuşaklığını karıştırıyor. 

Ayaklar neredeyse hiçbir zaman aynı uzunluk ve genişlikte değildir. Sağ elini kullanan insanlar genellikle ikisinden daha büyük olan baskın bir sağ ayağa sahiptir. Bu, solak insanlar için tam tersidir. Bu yüzden her zaman bir ayakkabıyı değil iki ayakkabıyı da denemelisiniz. 

Ayakkabının sentetik bir malzemeden mi yoksa deriden mi yapıldığını göz ardı etmemelisiniz. İnsanlar her gün ayaklarından yaklaşık 0.1 cl ter salmaktadır. Bu nedenle ayakkabının nefes alabilir olması ve nemi emebilmesi zorunludur. Deri, ayırt edici malzeme özelliklerine sahip doğal bir üründür. Başka hiçbir malzeme bu kadar esnek değildir ve nemi bu kadar zahmetsizce emebilir ve serbest bırakamaz. 

Önemli olan sadece ayakkabının işçiliği değil, aynı zamanda üreticinin hangi malzemeleri kullandığı ve hammaddelerin hangi koşullarda işlendiği, yani derinin tabaklanması ve ayakkabının imalatında yer alan işçiliktir. Tüketiciler, derilerinin kökeni ve sürdürülebilirliği konusunda giderek daha bilinçli hale geliyor.

 Hakiki Deri Ayakkabı Seçimi

Deri Ayakkabı Muhafaza Etme Yöntemleri

 

Ayakkabılarınızın bakımının ve uzun bir süre alındığı günki gibi muhafaza etmenin ilk ve tartışmasız en önemli adımı onları temiz tutmaktır. Ancak, ayakkabılarınızın üretildiği derinin türüne bağlı olarak yöntem değişebilir.

Deri ayakkabıları muhafaza etme yöntemleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Kullandıktan sonra kir veya lekeleri çıkarmalıyız

  • Su ve hava hasarını önlemek için deri ayakkabıları hava koşullarına dayanıklı kutularda saklamalıyız

  • Ayakkabınızın derisine göre ayakkabıları temizlemeli ve bakımını yapmalıyız

  • Deri ayakkabıları giyerken daima bir ayakkabı çekeceği kullanmalıyız

  • Deri ayakkabıları giyilmeleri arasında en az 12 saat nefes almasına ve dinlenmesine izin vermeliyiz

  • Deri ayakkabıları asla bir ayakkabı kurutma makinesinde veya ısıtılmış bir zeminde kurutmamlıyız, doğal olarak kurumaya bırakmalıyız

  • Deri ayakkabıların şeklini korumasını sağlamak için kullanmadığınız zamanlarda ayakkabı kalıbı kullanamlıyız

Hakiki Deri Ayakkabı İçin Kombin Önerileri

Giyim önerilerinde önemli olan kural kullanılacak ayakkabının derisi ve stilidir. İyi bir görünümü sorunsuz bir şekilde çıkarmanın anahtarı, birkaç giyim kuralına uyulduğundan emin olmaktır.

Hakiki deri oxford ayakkabılar harika elbise ayakkabılarıdır, ancak ayakkabı yelpazesinin daha resmi ucundadırlar ve bu nedenle örneğin kot pantolonlarla iyi gitmeyebilirler.

Günlük giyim tarzına daha çok uyan ve hakiki deriyi taşıyan ayakkabılar için Blucher, Derby veya Loafer ayakkabı stillerine bakılabilir.  Ayakkabı ne olursa olsun kıyafetin diğer unsurlarını dengelemek önemlidir. Giyime getirilen her unsurun, seçilen hakiki deri ayakkabıyla uyumlu olduğundan emin olunmalıdır.

 

Hakiki (Gerçek) Deri Soyulur Mu?

Kaliteli deri bakımı yapıldığında onlarca yıl dayanabilir. Gerçek deri hayvan derisidir ve bu nedenle bakımı ve nemlendirilmesi gerekir. Deri kurumaya başladığında sonunda çatlayabilir ve soyulabilir. Deriyi nemli tutmak için düzenli olarak uygun bir temizleyici ve krem uygulanmalıdır. Çok düşük bir nem seviyesi derinin nemini kaybetmesine ve kırılgan hale gelmesine neden olabilir.

Çatlayan çoğu zaman derinin kendisi değil, yüzeydeki cila veya sızdırmazlık maddesidir. Deriyi temizlemek için yanlış ürünlerin kullanılması, çözücüler ve kimyasallar içeren ürünler gibi derinin soyulmasına neden olabilir.

 

Hakiki Deri Su Geçirir Mi?

Suya dayanıklı ürünler aslında tamamen su geçirmez değildir. Eğer bir ayakkabı suya dayanıklı ise, yüzeyi bir dereceye kadar su geçirmezlik özelliğine sahip olacaktır, ancak mutlaka su geçirmez olmayacaktır. Bir süre suyla temas ettikten sonra en sonunda su geçirmesi olağan bir durumdur.

Etiketler: Hakiki Deri Çeşitleri Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Haziran 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR